Willemskade 18 Zwolle - 038 4225288
Actueel

daadkrachtig bij de tijd betrouwbaar

Vrouw moet man € 50.000,- aan alimentatie terugbetalen

Het Hof Den Haag heeft onlangs geoordeeld dat een vrouw € 50.000,- aan partneralimentatie dient terug te betalen aan haar ex man.

Op grond van de wet eindigt de verplichting om partneralimentatie te betalen op het moment dat een ex partner trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen ‘als ware men gehuwd’. In zo’n geval kan de alimentatieplichtige de rechter verzoeken om geen partneralimentatie meer te hoeven betalen. Het terugbetalen van partneralimentatie komt echter zelden voor omdat het geld vaak al gespendeerd is en tot een enorme financiële last kan leiden bij de onderhoudsgerechtigde.

In de onderhavige zaak woonde de vrouw sinds 1 oktober 2007 samen met haar nieuwe partner. Ondanks ontkenningen van de vrouw dat sprake is van samenwonen en een duurzame relatie, kon haar ex man met onderzoeksrapporten het tegendeel bewijzen.

De rechter is op grond daarvan van oordeel dat de vrouw de onterecht ontvangen partneralimentatie over de periode 2007 – 2011 (totaal € 50.000,-) dient terug te betalen. De rechter laat daarbij zwaar wegen dat de vrouw haar ex man niet geïnformeerd had over haar nieuwe (woon)situatie. Om die reden dient de vrouw eveneens de door de man gemaakte onderzoekskosten (€ 34.000,-) te vergoeden. 

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via email