Willemskade 18 Zwolle - 038 4225288
Ondernemen

daadkrachtig betrokken betrouwbaar

 

 

Advocaten Ondernemingsrecht in Zwolle

Advocaten met Daadkracht en Durf

De ondernemers en organisaties waar wij voor werken, zitten niet te wachten op een uitgebreide schriftelijke rapportage. Zij willen direct een helder en eerlijk advies. Kort en krachtig. Zij willen liever geen langslepende procedures met advocaten en torenhoge kosten, maar een snelle creatieve oplossing met duidelijk zicht op de gevolgen, de voor- en nadelen. Onze Advocaten zijn Ondernemingsrecht specialisten en hebben snel zicht op de gevolgen nu en in de toekomst.

Soms moet er geprocedeerd worden door onze advocaten. Als een juridische procedure onvermijdelijk is, dan moet de procedure direct, efficiënt en daadkrachtig. Resultaatgericht. Zowel ten aanzien van de kosten als de opbrengst. 

Onze Advocaten moeten vooruit denken

Veel advocaten roepen dat ze met u ‘meedenken’. Omdat ze ook ‘ondernemer’ zijn.
Onze klanten zijn er aan gewend dat we vooruit denken. Dat we op basis van onze know-how en ervaring een inschatting maken van de kansen, de risico’s en de kosten. Rekening houdend met uw positie, zodat u zelf een afgewogen beslissing kunt nemen als het gaat om bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en concurrentiebedingen. Wij adviseren u graag bij het opstellen en ontbinden van arbeidsovereenkomsten, arbeidsgeschillen en ontslag en het opstellen van concurrentiebedingen en relatiebedingen.

Advocaat en Ondernemer : Lat-relatie ?

Met de meeste ondernemers en organisaties onderhouden onze we een vaste relatie. Waardoor we snel kunnen schakelen. Per telefoon of email. Ook buiten kantooruren. Zoekt u zo’n ondernemende advocaat, laten we dan met een lat-relatie beginnen. Dat begint met een vrijblijvende afspraak. Als het klikt, kunt u ons 24/7 bellen. Want ondernemen stopt niet na 18.00 uur. Wij dus ook niet.

Bel met ons secretariaat, Willianne Lantinga, Joyce Wegman of Awilda Vos, of 06-51823307, dan krijgt u Luc Uneken Ondernemingsrecht Specialist en VAAN Advocaat direct aan de lijn voor een vrijblijvend en verhelderend gesprek.  

 

ADVOCATEN     MEDIATORS    JURISTEN  ondernemingsrecht specialisten          Luc Uneken   Arbeidsrecht Advocaat, Familierecht specialist, Procesrecht, Ondernemingsrecht Advocaat  

Jan Smallenbroek   Familierecht Specialist, Overlegscheiding Collaberative Divorce

Dirk-Jan Sol   Arbeidsrecht advocaat, Erfrecht Specialist, Familierecht Specialist

Arlette van den Berg   MFN-Register Mediator  Familie Specialist   

Joyce Busch   Gecertificeerd Mediator Specialisatie Familiemediation    

Jessica Uneken   Jurist en Gecertificeerd Mediator Familie Ondernemingen                    Zwolle Advocaten  Ondernemingsrechtspecialisten  Willemskade 18 Zwolle                                      

A5D-UNEKEN-willemskade.jpg

Luc Uneken Ondernemingsrecht Advocaat, Specialist Bedrijfovername

Advocaat Eigen Bedrijf 

Een Ondernemingsrechtspecialist, Advocaat is onmisbaar bij Bedrijfsopvolging.                                                                               Ongeveer tien procent van de faillissementen in het MKB is het gevolg van het feit dat er onvoldoende aandacht is besteed aan de bedrijfsopvolging. Het is dus zaak om de bedrijfsopvolging goed te regelen, ook als dit binnen de familie gebeurt. Een goede ondernemingsrecht advocaat kan helpen het proces in de goede richting te sturen.

Wanneer een advocaat ingeschakeld wordt bij een bedrijfsopvolging, is het meestal te laat, constateert Luc Uneken, advocaat-eigenaar van Uneken Advocaten in Zwolle. ‘Veelal zijn er dan complicaties opgetreden en is het heel lastig om dat nog in goed vaarwater te krijgen.’

De ervaring leert dat de advocaat pas wordt geraadpleegd bij de beoordeling of bij het opstellen van de overname-overeenkomst. Volgens Luc Uneken is het belang van goede juridische bijstand al eerder wenselijk, zoals bij het maken van afspraken over exclusiviteit en de geheimhoudingsverklaring. In circa 30 procent van de gevallen leiden onderhandelingen niet tot een overeenkomst van overdracht, terwijl de potentiële koper wel heeft kunnen kijken in de keuken van de verkoper.

Dit brengt een risico voor de koper met zich mee, wat door middel van een door een advocaat op te stellen geheimhoudingsverklaring kan worden beperkt. Ook is het belangrijk dat een tijdspad wordt afgesproken, zegt Uneken ondernemingsrecht specialist. ‘In een intentieverklaring kunnen de kaders worden vastgelegd waarbinnen onderhandeld kan worden. ‘Als de spelregels duidelijk zijn, is het veel eenvoudiger afspraken te maken.

Advocaat en Onderhandelingen.

Een advocaat hoeft niet bij de onderhandelingen te zijn, maar kan de onderhandelingen wel in goede banen leiden door duidelijke afspraken met de partijen te maken.’ Bedrijfsoverdracht binnen de familie: in het MKB vindt ongeveer de helft van de bedrijfsoverdrachten plaats binnen de familiekring. De andere helft vindt plaats door overdracht aan derden. Vooral bij de overdrachten binnen de familie gaat er nog wel eens wat mis, ziet Uneken. ‘Een dergelijke overdracht gebeurt meestal op basis van vertrouwen. Dat is heel mooi, maar zekerheid is beter.’ Bij een bedrijfsoverdracht spelen emoties een grote rol, vooral als het gaat om een overdracht in de familie. Juist dan is er iemand nodig die objectief naar de situatie kan kijken, zoals een advocaat. ‘Vaak wordt gekozen voor een vertrouwde accountant die al jaren bekend is.

Maar ook die heeft moeite met objectiviteit vanwege de voorkennis en is soms een zachte heelmeester. Je kunt de onderhandelingen beter scherper aanzetten vertelt advocaat Luc Uneken, zodat je uiteindelijk allemaal tevreden bent over duidelijke afspraken.’ Een overdracht binnen de familie wordt gehinderd door een gebrek aan objectiviteit, zegt de Zwolse advocaat. ‘Voor de ouders is de verkoop van het bedrijf meestal het pensioen. Daarom willen ze er zoveel mogelijk voor hebben. Van de andere kant willen ze hun zoon niet op kosten jagen.

Voor de zoon geldt dat hij zich niet teveel in de schulden wil steken, maar zijn ouders wel een goed pensioen gunt. Dan is het moeilijk te onderhandelen.’ Vertrouwen is niet voldoende. Uneken heeft wel een voorbeeld uit de praktijk waarbij duidelijk is dat alleen vertrouwen niet voldoende is. ‘Twee familiebedrijven die elkaar al jaren kennen leken op dag één al rond te zijn. De koper was een bedrijf waarvan de eigenaar flink veel geld had verdiend, maar toch wilde hij wel een financieringsvoorbehoud. De verkoper had bij wijze van spreken het logo van de opvolger al bevestigd op het bedrijfspand, maar toch is het overnameproces na liefst 2,5 jaar mislukt.

De koper bleek er financieel toch niet zo goed voor te staan en kreeg de financiering niet rond bij de bank. Als al in de beginfase een buitenstaander naar de voorgenomen overname had gekeken, was er van tevoren een tijdspad afgesproken en waren ogenschijnlijke zekerheden kritischer bekeken.’

Voorkom procedures, Advocaat Uneken heeft drie tips om te voorkomen dat er achteraf geprocedeerd wordt.

In de eerste plaats ontraadt hij een earn-out-regeling, waarbij de prijs bepaald wordt door de opbrengst in de toekomst.‘Dat is een tikkende tijdbom. Je hebt er geen enkele zeggenschap over hoe de omzet de komende jaren eruit ziet. Mogelijk worden er net grote investeringen gedaan, waardoor de opbrengst aanzienlijk terugloopt.’

Een tweede tip is voorzichtig te zijn met garanties. ‘Vaak zie je dat de verkopende partij garanties geeft voor als het tegenvalt. Als dit voor vijf jaar wordt afgesloten, betekent dit dat je vijf jaar in onzekerheid zit. In die tijd kunnen best wat zaken boven komen waaraan niet is gedacht maar die de verkopende partij nog duur komen te staan. Bijvoorbeeld aan het licht gekomen bodemverontreiniging of oude pensioentoezeggingen aan het personeel. Garanties zijn niet altijd onvermijdelijk, maar beperk ze zoveel mogelijk in tijd. Geef garanties voor maximaal een jaar en spreek een maximum af.’

De derde tip gaat vooral op voor familiebedrijven. ‘Voorkom dat de verkopende partij nog blijft meewerken in het bedrijf na de overdracht. Hier komt heel vaak gedonder van. Het klinkt mooi, maar in de praktijk werkt het niet. Als het anders kan, doe het dan anders.’ Luc Uneken van Uneken Advocaten in Zwolle heeft regelmatig te maken met bedrijfsovernames. 

Mr Luc Uneken is  Advocaat Specialist Ondernemingen en partner bij Uneken Advocaten in Zwolle, hij is gespecialiseerd in Ondernemingen en Arbeidsrecht, Echtscheidingen.

 

Uneken Advocaten 

Uneken Advocaten Mediators Noord Nederland

 

uneken-touchicon.png

 

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via email